Przepisy, Zdrowe słodycze, Zdrowo

Bezglutenowe babeczki karobowe

 

Babeczki w pełnej krasie

Pierwszy post miał być o naturalnej pielęgnacji, a ostatecznie będzie przepis na bezglutenowe babeczki karobowe 😊 No cóż… natury nie da się oszukać, uwielbiam piec słodkości. Odkąd pamiętam przerabiałam tradycyjne przepisy na zdrowsze wersje. Teraz, gdy dodatkowo piekę dla mojego synka unikam produktów alergizujących i dodaję ich zamienniki. Moje eksperymenty różnie się kończą 😉 Przepis, który dzisiaj Wam zaprezentuję udał się w 100%. Muffinki są pyszne, wilgotne i pięknie pachną.

Składniki (na ok. 10 sztuk)

Wszystkie składniki, jakich używam są ekologiczne lub ze sprawdzonego źródła (Was też do tego zachęcam)

Składniki suche:

  • 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki ksylitolu (można dodać cukier trzcinowy)
  • 2 łyżki siekanych migdałów (wcześniej namoczonych we wrzątku, obranych ze skóry i posiekanych)
  • 2 łyżki rodzynek
  • ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki karobu w proszku* (można dodać kakao)

Składniki mokre:

  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • 2 łyżki agar-agar* + 2 łyżki gorącej wody (agar-agar rozpuścić we wodzie)
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (lub inny)
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego z dodatkiem wanilii)

Wykonanie:

  • W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę kukurydzianą, ksylitol, migdały, rodzynki, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, karob
  • W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: mus jabłkowy, agar-agar, olej słonecznikowy, mleko roślinne
  • Płynne składniki przelać do suchych składników, jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać mleka roślinnego
  • Do foremek na muffinki włożyć papierowe papilotki i przełożyć do nich ciasto (ciasto powinno być do ¾ wysokości foremek)
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (piekłam 25 minut na termoobiegu, 3 półka 😊
Przygotowanie ciasta
Gotowe do pieczenia

Na koniec kilka słów o zdrowych zamiennikach:

  • Karob – używamy zamiast kakao. To sproszkowany strąk chleba świętojańskiego (szarańczyn strąkowy). Zawiera cenne minerały: magnez, żelazo, wapń i fosfor. Pomocny w leczeniu alergii, reguluje prace jelit, nie zawiera kofeiny i teobrominy. Mogą go spożywać osoby z nietolerancją glutenu, nadciśnieniem, sportowcy, wegetarianie, weganie, no i alergicy.
  • Agar-agar – używamy zamiast jajek. Zasada: na 1 jajko przypada 1 łyżka agar-agar rozpuszczonego w gorącej wodzie. Agar-agar otrzymywany jest z czerwonych alg morskich, jest produktem w pełni naturalnym, zdrowym i przede wszystkim nieuczulającym.
Mmm…pyszne

Smacznego i do napisania 😊

Wasza Estetka

 

 

7 Comments

  1. Anna

    Pyszne ☺

    1. Estetka

      Cieszę się bardzo 🙂

  2. Helutka

    Z mąką ciecierzycową wyjdzie? A jakiego proszku do pieczenia używasz?

    1. Estetka

      Tak, wyjdą na pewno 🙂 ale dodaj też tapiokę, tapioka „skleja ciasto”
      Używam proszku Amylon
      Proszek do Pieczenia Bez Fosforanów Bezglutenowy Amylon 12g EKO

  3. Estetka

    Kilka osób pytało mnie o sklepy, w których kupuję produkty do wypieków i inne ekologiczne produkty.
    Najczęściej kupuję w sklepie https://www.aleeko.pl/

  4. Stefania

    Smak i zapach obłęd, czekamy na kolejne przepisy ☺

    1. Dziękuję 🙂 Będą na pewno :* jutro zapraszam na owsiankę 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *