Dziecko, Przepisy, Śniadania, Zdrowo

Owsianka idealna

Owsianka wróciła do łask. Panuje na nią moda i bardzo dobrze!

Owies:

  • to jedno z najzdrowszych zbóż
  • działa rozgrzewająco na organizm
  • wzmacnia siły witalne organizmu
  • jest kopalnią witamin, minerałów, zawiera błonnik oraz białko
  • gotowany minimum 30 minut jest lekkostrawny, delikatny dla wrażliwych, małych brzuszków, usprawnia pracę jelit

Wszyscy zajadają się owsianką i pokazują jej różne wersje. Pokażę Wam dzisiaj wersję idealną zarówno dla małych dzieci, jak i dla dorosłych.

Mam jeszcze jedną dobrą wiadomość, a może dwie 😉 Owsianki z mojego przepisu wystarczy na kilka śniadań i może zajadać się nią cała rodzina. Mamy małych dzieci docenią to, że mogą zaoszczędzić czas.

Co trzeba zrobić? Zawekować owsiankę. Po zawekowaniu do 5 dni przechowywać ją w lodówce i podgrzewać w miarę potrzeb. Ważne! Potrawy przechowywane w lodówce ZAWSZE warto doprowadzić do wrzenia, aby miały ponownie właściwości ogrzewające.

Wekowanie:

Gorącą owsiankę (to samo możemy zrobić z zupą i innymi potrawami) przelewamy do wyparzonych słoików. Po czym mocno zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem. Czekamy aż ostygną i chowamy do lodówki.

 

Czas na przepis 😊

Składniki:

  • 2,5 l wody (można użyć mleka roślinnego, polecam mleko ryżowe – ma naturalny smaki i jest z natury słodkie)
  • 300 g płatków owsianych (używam bezglutenowych firmy Bio Harmonie)
  • ½ łyżeczki kurkumy (można dodać świeżej kurkumy)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru (opcjonalnie może być imbir suszony – w proszku)
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kłodowaskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (najlepiej extra virgin nierafinowany; może być masło klarowane)

Wykonanie:

  • Do gotującej się wody dodać składniki w następującej kolejności: cynamon, płatki owsiane, kardamon, starty imbir, sól
  • Gotować ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić owsianki
  • Po 30 minutach można zblendować owsiankę, ale nie jest to konieczne i dodać sok z cytryny, kurkumę, miód lub ksylitol i olej kokosowy. Gotować jeszcze 5 minut, aby dobrze rozpuścił się miód i olej kokosowy
  • Po ugotowaniu owsiankę przelać do słoików, a część zjeść na śniadanie 😊

Dodatki opcjonalnie:

Do gotowej owsianki można dołożyć wszystko to, na co ma się ochotę.

Mojemu 16-miesięcznemu synkowi dodaje najczęściej owoce – mus jabłkowy, mus gruszkowy, jagody.

Do wersji, którą dzisiaj Wam zaprezentowałam dodałam:

  • orzechy włoskie
  • masło orzechowe (używam Masło Orzechowe active firmy Primavika – to czyste masło bez dodatków)
  • banany
  • olej sezamowy (używam Olej sezamowy Virgin Bio firmy Bio Planete)

Połączenie bananów i masła orzechowego to połączenie idealne 😊 Uwielbiam! Teraz mój mąż będzie wiedział, dlaczego tak szybko znika u nas masło orzechowe 😉

Polecam Wam bardzo olej sezamowy – jest pyszny i idealnie komponuje się z resztą dodatków.

Voila!

Kończę na dziś i idę jeść owsiankę, bo stygnie, a Wam życzę – smacznego 😊

 

Do napisania 😊

Estetka

Edit:

jak słusznie zauważyła moja koleżanka – orzechy i nasiona ZAWSZE moczymy na noc w wodzie, żeby pozbyć się kwasu fitynowego, a tym samym ułatwić ich trawienie.

 

3 Comments

  1. Mama

    Wygląda pysznie !

  2. […] Krem można przelać do słoików i zawekować. Więcej o wekowaniu tutaj […]

  3. […] Płatki owsiane – najlepiej kupować bezglutenowe, ponieważ owies jest teraz zanieczyszczony glutenem. Płatki warto namoczyć na noc w wodzie, będą lepiej strawne i szybciej się ugotują. Na blogu zamieszczałam już przepis na owsiankę […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *