Przepisy, Zdrowo, Zupy

Rozgrzewający krem marchewkowy

Kochani! Witajcie w marcu!

Za oknami panuje jeszcze zima, więc warto wzmocnić się pysznym kremem marchewkowym!

Krem jest pyszny, rozgrzewający, szybki w przygotowaniu i banalnie prosty.

Marchew:

  • to nasze lokalne warzywo
  • trwa na nią sezon
  • wzmacnia organizm
  • zawiera witaminy z grupy B, PP, D, E, K, bogactwo aminokwasów i mikroelementów, w tym karoten, żelazo, mangan, cynk, miedź, chrom, nikiel, kobalt, fluor

Krem marchewkowy:

  • reguluje prace jelit – wskazany jest zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach
  • jest lekkostrawny
  • jest naturalnie słodki – bardzo smakuje dzieciom, mój synek go uwielbia
  • pięknie się prezentuje
  • może się nim zajadać cała rodzina
  • kosztuje kilka złotych

Czas na przepis 🙂

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (używam olej firmy Pio Planete) lub masła klarowanego
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru (opcjonalnie może być imbir suszony – w proszku)
  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/3 łyżeczki kozieradki
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka soli* himalajskiej lub kłodawskiej
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki kurkumy (można dodać świeżej kurkumy)
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • kiełki lub natka pietruszki
  • zimna woda ok. 2 litry

Wykonanie:

  • Do garnka wlać pół szklanki zimnej wody, gdy zacznie wrzeć dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • Następnie dodać pokrojone cebule, pokrojone marchewki
  • Dusić ok. 5 minut, po czym dodać: kminek, starty imbir, kolendrę, kozieradkę, kardamon, sól
  • Dolać zimną wodę, tak aby przykrywała warzywa (ok. 2 cm ponad marchewką)
  • Gotować pod przykryciem do miękkości, ok. 30 minut. Po tym czasie zmiksować warzywa na gęsty krem
  • Dodać sok z cytryny, bazylię, kurkumę, 1 łyżkę oleju kokosowego lub masła klarowanego, zioła prowansalskie
  • Gotować jeszcze 5 minut
  • Krem podawać posypany kiełkami lub natką pietruszki

Wskazówki:

  • Krem można przelać do słoików i zawekować. Więcej o wekowaniu tutaj

Smacznego

Do napisania 🙂

Wasza Estetka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *